7 naravnih načinov za povrnitev energije in vitalnosti



Vam primanjkuje energije? Ste nenehno izčrpani, ampak budni? Se vam zavrti v glavi, ko vstanete? Vas muči nespečnost, predvsem med 1. in 4. uro zjutraj?

Vse to so simptomi izgorelosti, izčrpane nadledvične žleze. Nadledvična žleza je kot rezervoar goriva, ki mora biti ves čas poln, da lahko naše telo deluje optimalno, vendar pa ga naš življenjski slog lahko občasno tudi izprazni.

Predstavljam vam 7 osnovnih načel, s pomočjo katerih si boste povrnili energijo in vitalnost ter vnesli pozitivne spremembe v vsa področja svojega življenja:

  1. Preverite pH svojega urina. Idealno stanje je med 7,3 in 7,5, kar pomeni rahlo bazično. Vse, kar je pod 7 pomeni, da smo zakisani. Kislo okolje v telesu je odlična podlaga za vnetja in razvoj različnih bolezni. V takšnem stanju ne moremo biti vitalni in polni energije.
  2. Zmanjšajte vnos hrane, ki iz vas črpa energijo. Sladkor, kofein, pšenica vam za kratek čas sicer dajo energijo, potem pa se raven vaše energije spusti še niže kakor je bila na začetku, zato kmalu spet potrebujete novo dozo.
  3. Jejte veliko sveže zelenjave in sadja, saj je v njih veliko živih encimov, vitaminov, mineralov in hranljivih snovi. Procesirana in zamrznjena hrana je mrtva in prazna, obremeni vaš prebavni sistem in zakisa telo.
  4. Skrbite za zdravo prebavo. Vse bolezni se začnejo v črevesju. Kako jemo je enako pomembno za naše zdravje kot to, kaj jemo. Kadar jemo med vožnjo, medtem ko gledamo TV, beremo emaile ali smo pod stresom, se niti ne zavedamo koliko in kaj pojemo. V takšnem stanju je hrano nemogoče ustrezno prebaviti, saj naša reakcija na stres zablokira prebavo. Neprebavljena hrana nato povzroči vnetja črevesja, ki sčasoma vodijo v alergije, prepustno črevo, avtoimunske bolezni itd.
  5. Omejite moteče stresne faktorje v svojem okolju. Naše telo se biološko ni spremenilo od časa, ko smo se razvili na tem planetu, vendar živimo v svetu, ki se razvija z neverjetno hitrostjo. Tehnologija je na dosegu roke, to pa je hkrati dobro in slabo. Neprestani telefonski klici, emaili, sporočila in razne zahteve povzročajo stanje “nenehne pripravljenosti” v našem živčnem sistemu. Naše nadledvične žleze izločajo hormone, ki nam pomagajo pri soočanju s tem stresom. Če pa smo v stanju kroničnega stresa, pride do izgorelosti nadledvične žleze, kar močno vpliva na našo vitalnost. Temu lahko sledi še okvara žleze ščitnice, kar pa vodi v izčrpanost, povečanje telesne teže, izpadanje las, itd.
  6. Redno se gibajte, ampak ne pretiravejte z vadbo. Premalo gibanja in prekomerno sedenje škodita, škodi pa tudi preveč intenzivna vadba, saj povzroča zakisanost telesa in posledično vnetja. 3 x na teden po 30 minut intenzivnega treninga za moč, npr. krožni trening, je idealno, saj krepi mišice in srčno-žilni sistem. Joga, vsakodnevna intenzivna hoja ali vaje, ki hkrati krepijo telo in duha, so idealna kombinacija za celostno vitalnost.
  7. Delajte to, kar imate radi in kar daje vašemu življenju smisel. Vzemite si čas in razmislite, kaj je tisto, kar vas osrečuje (ustvarjanje, ne stvari ali odnosi), v čem ste dobri po naravi, kar vas dela edinstvene. Potem pa to počnite, pa čeprav samo 10 minut dnevno.

Bistveno je, da se poskušamo za trenutek ustaviti, si vzeti čas za počitek in se še pravočasno regenerirati – preden zbolimo. Poiščite svoj način, ki vam najbolje ustreza.

Za konec še recept za sveže stisnjen sok, ki vam bo pomagal obnoviti izčrpano nadledvično žlezo in povrniti vitalnost.

Za 2 osebi

  • 8 listov zelene solate
  • pest sveže špinače, stisnjene
  • 2 stebli zelene
  • 1 hruška
  • 50 dag grozdja
  • 1/4 limete, olupljene

Operite in pripravite vse sestavine, nato jih dajte postopoma v sokovnik. Popijte v roku 15 minut.

Želim vam obilo pozitivne energije,

Urška Loncnar

Urška Loncnar

Terapevtka energetske psihologije in aromaterapije at BeBalanced
Zadnjih deset let se aktivno ukvarjam z zdravim življenskim slogom in celostnim pristopom k zdravljenju človeka. Z individualnim pristopom pomagam strankam najti pravo pot k zdravju in kvalitetnemu življenju. 2004 sem magistrirala iz Public Relations and Professional Communication na LaSalle Universitiy Philladelphia, USA, 2008 sem dokončala študij Aromaterapije, holistične masaže in osnove TKM na Inštitutu za aromaterapijo v Pragi, 2009 študij Energetske psihologije in EFT na Inštitutu energetske psihologije Z. Katayama v Pragi. Trenutno študiram Naturopatijo v School of Natural Medicine, UK.
Urška Loncnar
Dodaj odgovor
Preuzmi naš cjenik u PDF ili XLS formatu
;
WhatsApp