5 pravil za optimalno prebavo in dobro počutje



Naše zdravje se začne v našem črevesju. Tudi naše psihično ravnovesje je veliko bolj kot od možganov odvisno od našega črevesja. Ste presenečeni? Nezdrava črevesna flora direktno vpliva na naše duševno zdravje in lahko vodi v bolezenjska stanja, kot so anksioznost in depresija. Zato je še toliko bolj pomembno, kaj jemo in predvsem kako.

Se kdaj po obroku počutite napihnjeni kot balon? Utrujeni in težki? Številni izmed nas se. Čeprav je to pogost pojav, pa občutek prebavnega nelagodja ali utrujenosti ni normalen. Pravzaprav bi se po zaužitju hrane morali počutiti polni moči, osveženi in pripravljeni, da se spoprimete s svetom. Če vas torej mučijo nadležni simptomi, zaradi katerih vam je žal, da ste sploh jedli, bo vašemu telesu morda koristilo, da sledite nekaj preprostim pravilom za kombiniranje hrane.

  1. Sadje jejte posebej

Čeprav se po obroku zelo prileže sadni posladek, je mešanje sadja z drugimi živili recept za prebavno katastrofo. Tako je zato, ker je sadje preprost sladkor, ki ga prebavimo zelo hitro, v približno 20 do 30 minutah. Ker sadje prebavimo hitreje kakor katerokoli drugo živilo, je najbolje, da ga jemo samega.

Ker pa ima vsako pravilo svojo izjemo, tudi pri sadju ni nič drugače. Mešanje »predhodno prebavi« sestavine, zato jih lahko v smutijih kombiniramo z drugimi hranili, na primer zdravimi maščobami iz konopljinih in chia semen, avokadov ali drugih rastlinskih beljakovin. Podobno je, če uporabimo sokovnik – tako iz zelenjave odstranimo težko prebavljiva vlakna, ki upočasnijo prebavo, zato enako hitro prebavimo sokove iz sadja in zelenjave.

  1. Beljakovine uživajte z neškrobnato zelenjavo

Beljakovine za prebavo potrebujejo kislo okolje, zato uživanje beljakovin z ogljikovimi hidrati velja za slabo kombinacijo. Beljakovine pa lahko kombiniramo z listnato in drugo zelenjavo, ki ima visoko vsebnost vode, na primer s šparglji, paprikami, stebelno zeleno in brokolijem.

  1. Ogljikove hidrate (škrobe) uživajte z zdravimi maščobami in zelenjavo

Škrobi (na primer rjav riž in kvinoja) in škrobnata zelenjava (na primer sladek krompir in buča) za prebavo potrebujejo bazično okolje. Prav zato jih je najbolje uživati skupaj, na primer rjav riž ali kvinojo s sladkim krompirjem. Ker neškrobnata in listnata zelenjava veljata za nevtralni, sta dobra kombinacija s škrobi.

  1. Listnata in neškrobnata zelenjava pašeta k vsemu

Listnata in neškrobnata zelenjava vsebujeta lastne prebavne encime, zato ju lahko kombiniramo s katerokoli drugo hrano, ne da bi povzročili zastoj v prebavnem traktu.

  1. Vodo uživajte ločeno od obrokov

Še eno pravilo kombiniranja hrane je, da se je med obroki dobro izogibati pitju večjih količin hladne vode. Voda lahko razredči želodčno tekočino, to pa lahko upočasni prebavo. Zato je med obroki najbolje piti majhne požirke vode, ki ima sobno temperaturo, večino dnevnega vnosa vode pa zaužijte ločeno od obrokov.

 

Za konec še recept za sveže stisnjen sok, ki izboljša prebavo, pomiri razdražen želodec in blaži kožne probleme (dermatitis, luskavica).

Za 2 osebi:

  • 2 srednje velika korenčka
  • 1 velika kumara
  • 2 stebli zelene
  • 1 jabolko, brez semen
  • 1/4 limone, brez lupine
  • 1 čajna žlička soka aloe vera
  • 1,5 cm svežega ingverja, olupljenega

Operite in narežite vse surovine. Postopoma dajte vse v sokovnik, razen soka aloe vera, tega primešate na koncu.

Z vami in za vas,

Urška

Urška Loncnar

Urška Loncnar

Terapevtka energetske psihologije in aromaterapije at BeBalanced
Zadnjih deset let se aktivno ukvarjam z zdravim življenskim slogom in celostnim pristopom k zdravljenju človeka. Z individualnim pristopom pomagam strankam najti pravo pot k zdravju in kvalitetnemu življenju. 2004 sem magistrirala iz Public Relations and Professional Communication na LaSalle Universitiy Philladelphia, USA, 2008 sem dokončala študij Aromaterapije, holistične masaže in osnove TKM na Inštitutu za aromaterapijo v Pragi, 2009 študij Energetske psihologije in EFT na Inštitutu energetske psihologije Z. Katayama v Pragi. Trenutno študiram Naturopatijo v School of Natural Medicine, UK.
Urška Loncnar
Dodaj odgovor
Preuzmi naš cjenik u PDF ili XLS formatu
;
WhatsApp