Dehydro+ dehidrator by Magic Factory



Sušena hrana odpira nove dimenzije shranjevanja sadja, zelenjave in mesa. Vaš novi Dehydro+ dehidrator bo obdržal svež sezonski okus in hranljivost katere koli hrane, da boste uživali v polnosti okusa tudi izven sezone.

DOBRODOŠLI V OČARLJIVI SVET SUŠENE HRANE!

Sušite hrano hitro, ekonomično in varno. Dehydro+ dehidrator bo obdržal okus in hranljivost svežega sadja, zelenjave in mesa.

Temperatura sušenja je računalniško nadzirana, to ohranja konstantnost ves čas sušenja. Vlaga iz hrane se pari na filtriranem zraku, ki jo nežno odstranjuje. Rezultat je vsakič izvrstno posušena hrana. Ta napreden dehidrator vam bo pomagal pripraviti okusne, visoko-energijske prigrizke, prav tako glavne jedi, solate, pečene jedi, pa tudi sladice – vse iz visoko hranljive sušene hrane. L'Equip suši hrano hitreje, bolje in ceneje. Filter, ki ga vsebuje dehidrator, vam
zagotavlja, da bo posušena hrana brez nečistoč iz zraka.

Odkrili boste, da je sušenje hrane praktično, ekonomično in obenem zelo lahko. Vse to pa se prične z umetnostjo Dehydro+ dehidratorjem.

KAJ JE DEHIDRACIJA?

Dehidracija je proces, pri katerem se odstranjuje tekočina iz hrane, s tem se preprečuje njena pokvarljivost. Omogoča nam varno shranjevanje hrane za kasnejšo uporabo. Med postopkom dehidracije, se izgubi zelo malo hranil. Mnogi ljudje so navdušeni nad postopkom dehidracije, kot načinom shranjevanja hrane:

  • hrana zadrži skoraj vse hranilne vrednosti in okus,
  • kvaliteto hrane imate pod kontrolo; s filtriranim zrakom je v hrani
  • hranjena visoka vrednost hranljivih snovi,
  • teža in velikost hrane se zmanjšata,
  • nimate težav z pokvarljivostjo hrane, kot je pri zmrznjeni hrani, v primeru, če pride do izpada elektrike
  • hrana ima večjo energijsko vrednost,
  • hrana ni izpostavljene visokim temperaturam, kot je to pri konzerviranju,
  • priprava hrane je lahka in ne potrebuje stalne prisotnosti uporabnika pri samem procesu,
  • sušite lahko preko noči,
  • s shranjevanjem sušene hrane varčujete z energijo,
  • sušenje ohrani naravno aromo, sladkobo in vonj hrane.

Z odstranjevanjem tekočine iz hrane ostaja koncentriran naravni sladkor, zato je sušena hrana naravno sladka. Zato najpogosteje ne bo potrebno dodajati sladkorja sušeni hrani, ker je naravno zelo okusna. Sušeno hrano je potrebno vakumirati.

Dehydro+ dehidrator je narejen iz varneg in čvrsteg inoksa.

Pred prvo uporabo dehidratorja, operite police in pokrov v topli vodi z čistilom za posodo. Polic, mrežice za sušenje drobne hrane in paraflex podloge ne perite v pomivalnem stroju. Toplota večine pomivalnih strojev (med sušenjem) lahko skrivi police. Perite jih samo ročno! Baze dehidratorja ne dajajte v vodo, obrišite je s čisto tkanino!

Police:
Vključuje polic.
Globoke police lahko uporabljate za skodelice jogurta in za hrano, ki mora biti narezana na debele kose, npr. lubenica.

Odštevalnik časa:
Ekran odštevalnika čas prikazuje koliko časa preostane do zaključka procesa. Možna je namestitev časa, da se dehidrator izklopi po preteku časa, ki ste ga namestili. Če časa ne boste namestili, se dehidrator ne bo ugasnil .

Temperatura:
Mikro-procesor kontrolira senzor za toploto in tako ohranja temperaturo za dehidracijo konstantno. Osnovno stanje kontrole temperature zagotavlja natančne merila.

Filter:
Vključuje en dodatni filter. Vaš FilterProdehidrator uporablja filter za prečiščevanje zraka. S tem ohranja čistočo hrane, ki jo pripravljate za svojo družino. Preverite filter. Zamašen filter zmanjša pretok zraka v dehidratorju, s tem se zmanjša učinkovitost sušenja. Nadomestni filter lahko kupite pri prodajalci FilterPro dehidratorja.

Mrežica za sušenje drobne hrane:
Vključuje 6 mrežic. Mrežice preprečujejo padanje drobnih koškov sadja in zelenjave skozi odprtine na policah dehidratorja. Dodatne vložke lahko kupite pri prodajalcu FilterPro dehidratorja.

Paraflex podloga za sušenje:
Pakiranje vsebuje 2 komada. Dodatne podloge so dostopne kot dodatni pribor pri prodajalcu vašega dehidratorja.

KAKO DELATI Z DEHIDRATORJEM?

  1. Dehidrator namestite na ravno, suho in čvrsto podlago (brez prta). Police zložite na bazo dehidratorja in pokrijte s pokrovom.
  2. Preverite, da so police naloženo natančno ena na drugo.
  3. Zagotovite vsaj 3 cm praznega prostora okoli aparata, s tem zagotovite potrebni pretok zraka.
  4. Pripravite hrano in zapolnite police. Ne prekrijte sredinske odprtine na polici.
  5. Preverite, da je filter na hrbtni spodnji strani baze dehidratorja.
  6. Vključite vtikač v vtičnico.
  7. Pritisnite tipko za vklopdehidratorja »ON«. Nastavite želeno temperaturo in čas delovanja.
  8. V tabeli preverite, če je hrana dovolj pripravljena.
  9. Sedaj ste pripravljeni za sušenje.

Vzdrževanje:
Po vsaki uporabi očistite police in pokrov dehidratorja s toplo vodo in čistilom za posodo. Ne perite polic, pokrova ali baze dehidratorja v pomivalnem stroju. Toplota večine pomivalnih strojev (med sušenjem) lahko skrivi police. Trmaste nečistoče boste odstranili z namakanjem in/ali plastično ščetko. Ne uporabljajte abrazivnih ščetk, sredstev za čiščenje ali drugih močnih sredstev za čiščenje plastike.

Filter:
Preverite filter. Zamašen filter lahko zmanjša pretok zraka v dehidratorju in s tem zmanjša učinkovitost sušenja. Nadomestni filter lahko kupite pri prodajalcu FilterPro dehidratorja.

KAKO SUŠITI HRANO?

Edini način, da postanete strokovnjak za sušenje hrane, je izkušnja. Eksperimentirajte z različnimi temperaturami sušenja, dolžinami sušenja in si dognanja zapisujte.

Oprema:

  • oster nož za lupljenje (uporabljajte samo rezila iz nerjaveče kovine. Ogljikova rezila lahko potemnijo barvo sadja in zelenjave.
  • lahko uporabite kuhinjske pripomočke)
  • deska za rezanje
  • blender (za odstranjevanje kože, lupljenje ali drobno mletje)
  • po potrebi: lupilnik, parilnik, ipd.

Pred delom temeljito umijte roke in preverite čistočo orodja.

Izbira hrane:
Izberite hrano najboljše kvalitete, na vrhuncu zrelosti in okusa. Odrežite vse
poškodovane dele ploda.

Odločite se in sušite:
Preden začnete se odločite kako boste hrano porabili, npr. prigrizki, dodatek kruhu ali pecivu, za juhe, omake,… To vam bo pomagalo pri odločitvi na katero
debelino narezati hrano, kako jo začiniti, posoliti,….

Olupiti ali ne:
Lupljenje suhe hrane je težko, hrana z lupino pa se dlje suši. Navkljub temu pa je hrana z lupino zdrava in visoko hranljiva. Lupljenje je stvar osebne izbire. V kolikor lupite hrano za ostalo pripravo, jo olupite tudi za sušenje. Olupite jabolka če jih boste koristili za pite, olupite paradižnike, če jih boste uporabili za juho. Hrano, ki jo boste posušili za prigrizke, ne lupite.

Način rezanja naredi razliko:
Vedno se potrudite razrezati hrano na enake kose. Bolj kot bodo kosi enakomerno razrezani, bolj enakomerno bodo posušeni. Hrane ne režite pretenko. Najboljša debelina za večino sadja in zelenjave je okoli 6 mm. Nekatere vrste hrane vsebujejo veliko vode, recimo lubenica. Tako hrano je potrebno narezati na debelejše kose, da se bo primerno posušila.

Tekočina, ki se nahaja v hrani najlažje izpari skozi odprto površino, težje skozi čvrsto lupino. Večja kot je površina odrezane strani hrane, boljše in hitrejše bo sušenje. Zelenjava, kot je zeleni fižol, šparglji ali rabarbara morajo biti razpolovljeni po dolžini ali diagonalno. Brokoli mora biti razpolovljen in nato narezan na četrtine, odvisno od velikosti. Sadje mora biti prerezano čez jedro. Vedno poskusite narediti tanke, ravne kose. Majhno sadje, jagode lahko razrežete na polovice, manjše, borovnice pa napol ali pa se jim samo poskusi prebosti lupina.

POSTOPKI PRED SUŠENJEM

Namakanje:
Določeno sadje, kot so jabolka, hruške, breskve, marelice in banane, pogosto oksidirajo in potemnijo med procesom sušenja ali kadar se shranijo za daljše obdobje (6-7 mesecev). Da bi se temu izognili namočite sadje v limonin sok, pomarančni, ananasov. Lahko so ustekleničeni ali sveže stisnjeni. Pred sušenjem lahko uporabite tudi askorbinsko kislino.

Namakanje pred sušenjem izboljša zgled hrane in podaljšuje rok trajanja. Uporabite koncentrirani sok ali pripravite tekočino, iz 2/3 soka in 1/3 vode. Askorbinska kislina se lahko kupi v drogerijah. V 1 liter vode dodajte 15g askorbinske kisline. Potopite sadje v tekočino, vzamete ven, odložite na papir, sadje nežno obrišete in postavite na police dehidratorja.

Prekuhavanje/kuhanje na pari:
Večina zelenjave kot je grah, koruza, fižol in brokoli, morajo biti prekuhani ali olupljeni pred sušenjem. Tako zelenjava, ki se ne skuha v 3-4 mesecih po sušenju obdrži okus, prekuhano sadje se hitreje rekonstruira. Določena zelenjava kot je čebula, česen, paprika, paradižnik in gobe se lahko sušijo in obnovijo brez toplotne obdelave. Če mora biti zelenjava toplotno obdelana za zamrzovanje je to potrebno narediti tudi za sušenje.
Prekuhavanje je nekoliko hitrejše kot kuhanje na pari, ampak se izgubi več hranilnih snovi.

Kaj pridobimo s prekuhavanjem/kuhanjem na pari:

  • obdrži se barva hrane
  • zaustavlja proces zorenja
  • preprečuje spremembo okusa
  • olajša proces sušenja
  • skrajša proces sušenja
  • zmanjša možnost pojava plesni in bakterij

Kako kuhati na pari:
Na cedilo ali v železno košaro naložite en sloj narezane zelenjave. Železni košaro z zelenjavo postavite na lonec v katerem vre voda. in pokrijte s pokrovko. Voda se ne sme dotikati zelenjave. Kuhajte dokler ne bo vsa zelenjave popolnoma segreta, mehkejša a še vedno hrustljava. Osušite zelenjavo v košari nato pa jo razporedite po polici dehidratorja in pričnite s sušenjem.

Kako prekuhati:
Prekuhavanje se ne priporoča za drobno nasekljano zelenjavo, ker se hitro razkuha. Na rezine narezano zelenjavo vrzite v velik lonec s vrelo vodo. Ne več kot 1 skodelica zelenjave na liter vrele vode. Kuhajte dokler se ne zmehča a vseeno ostane hrustljava. Za to je potrebno približno 3-6- min. Prekuhavanje je dvakrat krajše od kuhanja na pari.

Dodaj odgovor
Preuzmi naš cjenik u PDF ili XLS formatu
;
WhatsApp