Pet razlogov da se izognemo predelanim živilomPredelana hrana se lažje in hitrejše kuha, vendar pa to stori na stroške vašega zdravja in denarnice.

  1. Predelana hrana vsebuje nezdrave maščobe in rafinirane žitarice. Tukaj so problemi z vsebnostjo maščob v predelani hrani:Trans maščobe (hidrogenirane maščobe) prevladujejo v predelanih živilih.
    Najvec predelane hrane vsebuje olja, ki so genetsko spremenjena: sojino olje, koruzno olje, olje bombažnih semen in oljne repice.
    Olja, ki se običajno uporabljajo v predelanih živilih imajo v vecini visoke odmerke omega-6 nenasičenih maščobnih kislin (PUFA). Uzivamo veliko preveč omega 6, vendar ne dovolj maščobne kisline omega 3. To povzroča neravnovesje, ki spodbuja vnetje, ki lahko privede do bolezni.
  2. Predelana živila so gensko spremenjena. Preberite sestavine nalepk. Če hrana ni biolosko pridelana in vsebuje oblike koruze, soje, oljne repice, bombaža ali sladkorja (razen, če je pravi, trsni sladkor), so te sestavine verjetno gensko spremenjene.
  3. Domača hrana je boljšega okusa. Seveda je to subjektivno. Predelana hrana vsebuje veliko sladkorja, soli, arom in ojačevalcev arome za boljsi okus. Ceprav je temu tako, veliko ljudi poroča, da uživajo hrano bolj, ko zacenjo jesti polnovredno hrano. Morda je to zato, ker je to hrana, za katero smo jo bili zasnovani, da jo jemo. Če vam primanjkuje izkušenj s kuhanjem in mislite, da vaš kuhana hrana ne bo imela dober okus, ne skrbite. Seveda obstaja faza učenja, vendar pa boste postali bolj samozavestni in obvladali vec, ko boste več kuhali
  4. Predelana hrana je ponavadi dražja. Uporabite denar, ki ga običajno porabite za predelano hrano za bolj zdravo hrano, kot so na primer meso iz travne krme in naravne mlečne izdelke.
  5. Predelana hrana ima zelo negativen vpliv na okolje. Gensko spremenjena zivila, proizvodnja, pakiranje in prevoz imajo vsi škodljive učinke na okolje.
Dodaj odgovor